A cékla

 2014.01.15. 10:19

Nem is gondolnánk, de a cékla egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk, így különösen fontos a téli és a kora tavaszi időszakban. Elsősorban a gyökeréért termelik, de a növény többi része is hasznosítható – pl. a levél nagyon finom salátában vagy gyógyteaként. Télen-nyáron termeszthető, mégis a téli zöldségek egyike, ugyanis a cékla vitaminokban és ásványanyagokban különösen gazdag, amelyekből télen nincs túl sok választék. A céklát érdemes tápanyagban gazdag talajban termelni, mert a gumók hatékonyan szívják fel az ásványi anyagokat. A cékla az egyik legrégibb Európai zöldség, évszázadokon keresztül az egyik legfontosabb gyógynövény volt.

sult_cekla2.gif

A Bálint hozott nekem a hétvégén egészben sült céklát és az a helyzet ,hogy meglepően finom volt.

Hasonló ízre számítottam mint a nyers céklalé..de nem..szinte teljesen olyan mint a cékla saláta csak nincs szarrá főzve és nincs cukros ecetes löttybe rakva.

Be kell okádni a sütőbe és kb. fél óra alatt megsül.Villával megböködöd és ha puha akkor kész.

sültceklarep2.jpg

A felkockázott verzió is izgatja a fantáziámat.

Mehet mellé répa,lila hagyma,fokhagyma,alma épp amelyik szimpatikus.

Érdemes az elején fóliát rakni rá amit a sütés felénél veszel le.

A tepsibe persze kell egy kis olíva olaj meg talán egy deci víz ami elpárolog.

A bejegyzés trackback címe:

https://csaszi-shortcuts.blog.hu/api/trackback/id/tr255759286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

263as számú CS BLOG rajongó Bé 2014.01.15. 20:35:38

Én az elmúlt két hét során cékla-függő lettem! Épp ezért osztom meg Veletek kedves blog-olvasók így "négyszemközt", hogy ne lepődjetek meg, ha nagyobb mennyiségű cékla fogyasztás után azt észlelitek, hogy vörösbort vizeltek, illetve vérrögöket székeltek:)
Döbbenetes látvány:)
Megéri kipróbálni...
Amúgy mostanában a sült céklát köret (rizs, krumpli) helyett fogyasztom és így is megállja a helyét, főleg ha kikísérleteztek hozzá olyan fűszerezést amely ízléseteknek megfelelő!
Mondjuk engem meglepett, hogy a levelét is meg lehetne enni saliba...de egy próbát megér!
süti beállítások módosítása