Nem is gondolnánk, de a cékla egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk, így különösen fontos a téli és a kora tavaszi időszakban. Elsősorban a gyökeréért termelik, de a növény többi része is hasznosítható – pl. a levél nagyon finom salátában vagy gyógyteaként. Télen-nyáron termeszthető, mégis a téli zöldségek egyike, ugyanis a cékla vitaminokban és ásványanyagokban különösen gazdag, amelyekből télen nincs túl sok választék. A céklát érdemes tápanyagban gazdag talajban termelni, mert a gumók hatékonyan szívják fel az ásványi anyagokat. A cékla az egyik legrégibb Európai zöldség, évszázadokon keresztül az egyik legfontosabb gyógynövény volt.
A Bálint hozott nekem a hétvégén egészben sült céklát és az a helyzet ,hogy meglepően finom volt.
Hasonló ízre számítottam mint a nyers céklalé..de nem..szinte teljesen olyan mint a cékla saláta csak nincs szarrá főzve és nincs cukros ecetes löttybe rakva.
Be kell okádni a sütőbe és kb. fél óra alatt megsül.Villával megböködöd és ha puha akkor kész.
A felkockázott verzió is izgatja a fantáziámat.
Mehet mellé répa,lila hagyma,fokhagyma,alma épp amelyik szimpatikus.
Érdemes az elején fóliát rakni rá amit a sütés felénél veszel le.
A tepsibe persze kell egy kis olíva olaj meg talán egy deci víz ami elpárolog.