Mi már jól ismerjük ezt a gabonát, de a nemsokára tömegével ide látogató emberekre is gondolnom kell:)
A zabkásáról biztosan hallottál már, ami a középkorban egy eléggé elterjedt étel volt. Manapság főleg a müzlikeverékekben található meg a nagylevelű fajtája. A kislevelű fajtát hántolás előtt megtörik, ez többnyire sütemények, zöldségkrokettek készítésére alkalmas. A zabliszthez és instant zabpehelyhez a mag liszttestét használják fel. Ez az alkotóelemeknek csak töredékét tartalmazza, melyet elsősorban kötőanyagként és élelmiszerkoncentrátumként alkalmaznak.
A zab a leginkább fehérjedús gabonaféle, s mindemellett a lehető leghasznosabb formában tartalmazza a létfontosságú fehérjeépítő anyagokat is. Ha a zabot tejjel fogyasztod, minden esszenciális aminosavhoz hozzájutsz. Nagyon fontos a zsírtartalma is, különösképp a zabszem linolsavtartalma miatt.
Minden reggel fogyasszunk 10dkg zabot,hogy fedezzük a napi esszenciális zsírsav szükségletünk egyharmadát.(Zsolti te is!:)
Mivel lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, kiegyensúlyozott vércukorszintet biztosít.A lassú felszívódásából fakadóan nem fog az inzulinszintünk ugrálni mint a rossz minőségű finomított pékáruktól.Nem törnek ránk éhség rohamok,nem álmosodunk el,sokkal energikusabbak leszünk a nap folyamán.
Tejbe áztatva aszalt gyümölcsökkel,fehérjeturmixhoz keverve tolhatjuk az arcunkba reggelente.Persze az általam megálmodott zabsüti formájában nyújtja a legkiválóbb kulináris élvezetet:)
Hétvégén érkezik a zabsüti fényképekkel!
Jaaa és ne felejtsük el a tápanyagtartalmát:
100 gramm tápértéke:
kcal: 398
fehérje: 15
szénhidrát: 65
zsír: 7.4