Zab

 2014.01.16. 23:00

Mi már jól ismerjük ezt a gabonát, de a nemsokára tömegével ide látogató emberekre is gondolnom kell:)

A zabkásáról biztosan hallottál már, ami a középkorban egy eléggé elterjedt étel volt. Manapság főleg a müzlikeverékekben található meg a nagylevelű fajtája. A kislevelű fajtát hántolás előtt megtörik, ez többnyire sütemények, zöldségkrokettek készítésére alkalmas. A zabliszthez és instant zabpehelyhez a mag liszttestét használják fel. Ez az alkotóelemeknek csak töredékét tartalmazza, melyet elsősorban kötőanyagként és élelmiszerkoncentrátumként alkalmaznak.

A zab a leginkább fehérjedús gabonaféle, s mindemellett a lehető leghasznosabb formában tartalmazza a létfontosságú fehérjeépítő anyagokat is. Ha a zabot tejjel fogyasztod, minden esszenciális aminosavhoz hozzájutsz. Nagyon fontos a zsírtartalma is, különösképp a zabszem linolsavtartalma miatt.

zab584.jpg


Minden reggel fogyasszunk 10dkg zabot,hogy fedezzük a napi esszenciális zsírsav szükségletünk egyharmadát.(Zsolti te is!:)

Mivel lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, kiegyensúlyozott vércukorszintet biztosít.A lassú felszívódásából fakadóan nem fog az inzulinszintünk ugrálni mint a rossz minőségű finomított pékáruktól.Nem törnek ránk éhség rohamok,nem álmosodunk el,sokkal energikusabbak leszünk a nap folyamán.

Tejbe áztatva aszalt gyümölcsökkel,fehérjeturmixhoz keverve tolhatjuk az arcunkba reggelente.Persze az általam megálmodott zabsüti formájában nyújtja a legkiválóbb kulináris élvezetet:)

Hétvégén érkezik a zabsüti fényképekkel!

Jaaa és ne felejtsük el a tápanyagtartalmát:

100 gramm tápértéke:
   kcal: 398
   fehérje: 15
   szénhidrát: 65
   zsír: 7.4

A bejegyzés trackback címe:

https://csaszi-shortcuts.blog.hu/api/trackback/id/tr775761972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása